Продукти Разширено

Пробиотици - каква е препоръчителната продължителност на прием

Пробиотици - каква е препоръчителната продължителност на прием
Пробиотиците са полезни бактерии, които нормализират чревната флора и възстановяват здравето. На всеки му се е налагало да приема антибиотици, понякога с продължително време. Това може да доведе до раздразнени черва. Антибиотиците унищожават както вредните, така и полезните бактерии в тях.

За щастие, за този проблем има открито решение – пробиотиците.

Ще ви разкажем как те помагат да възстановим здравето си, как действат, колко време могат да се приемат.

Пробиотиците какво всъщност са те? 

Пробиотиците са полезни бактерии в чревната микрофлора. Те поддържат равновесие между всички съставляващи я микроорганизми. Най-често пробиотици навлизат в нашия храносмилателен тракт чрез храната. Когато са в необходимото количество, пробиотиците уравновесяват всички бактерии. Това оказва благотворно влияние върху човешкото тяло. Храносмилателната система е ключова не само за усвояването на храната. Тя е важна и за поддържане на множество други процеси в организма.

Както вече споменахме, функцията на пробиотиците е да възстановяват нормалното състояние на флората в стомаха и червата. Обикновено дисбаланс се появява след продължителен прием на различни антибиотици или някои болестни състояния, свързани с храносмилателната система. По този начин се изключва възможността да се появят усложнения и задълбочаване на проблемите в тракта. Ключовата роля на пробиотиците е да предпазят червата от преминаването на вредни микроорганизми. Или иначе казано, когато са в достатъчно количество, те са една своеобразна защитна бариера. Тази бариера може лесно да бъде разрушена при неправилно хранене, прием на различни медикаменти или поради някакво болестно състояние.

Неприятната новина е, че тези полезни бактерии не се синтезират от организма.  Това ги превръща в непостоянно присъстваща микрофлора. Ето защо редовното им приемане е от съществено значение за поддържане на правилното съотношение между полезни и вредни микроорганизми.

Защо е важен приемът пробиотици?

Пробиотиците живеят в симбиоза с тялото ни. Това важи в особена сила за храносмилателния тракт. Сигурно се чудите защо е нужно да се приемат пробиотици. Доста често, при продължителна употреба на антибиотици и агресивни медикаменти, активните вещества в тях могат да убият както вредните, така и полезните микроорганизми.

Това може да предизвика редица нарушения, включително развиване на разнообразни гъбични инфекции. Причината е, че не са останали достатъчно на брой бактерии, които да извършват своята регулаторна функция.

Чрез прием на пробиотици заедно с антибиотици вие си осигурявате нужното количество полезна микрофлора, която ще остане да поддържа баланса в храносмилателния тракт. Да, антибиотиците вероятно ще унищожат голяма част от полезните за вас бактерии, но чрез допълнителния прием на пробиотици, вие бързо ще възстановите равновесието.

Също така пробиотиците оказват положителното си влияние, като подпомагат действието на стомаха и червата, осъществяват усвояването на някои витамини и повишават имунитета. По този начин живите микроорганизми в храносмилателния тракт цялостно укрепват и защитават организма от вредни въздействия.

Прием на пробиотиците - каква е продължителността им?

Най-лесният за запомняне отговор е ежедневно и без прекъсване. Особено, ако имате симптоми, които показват липсата на полезни бактерии в организма, като например диария, дисбактериоза, нисък имунен отговор на тялото.

Когато приемът на пробиотици се случва заради употреба на антибиотични лекарства, следва да се приемат по време на цялото лечение и средно до 20 дни след приключването му. Приемането им е нужно да стартира до 3 дни след първата антибиотична таблетка. Тук е важно да запомните следното: пробиотичните хапчета в никакъв случай не трябва да се приемате заедно с антибиотика, а с минимум 3 часа разлика.

Профилактичен прием на пробиотици при възрастни

В случай, че искате да подсилите функциите на храносмилателния тракт с цел профилактика, може да включите пробиотици към ежедневното си меню под формата на храни, богати на тях, или посредством хранителна добавка. Продължителността на приема може да е ежедневно в течение на няколко месеца. Разбира се, ако пробиотиците се приемат в естествен вид – от храни като кисело мляко, кефир, кисело зеле, квас и други, то приемът им може да е постоянен.

Установено е, че препоръчителният дневен прием на живи бактерии за възрастни е от 1 до 2 милиарда. Ако вече имате някакво неразположение в стомаха и червата, приемът може да бъде увеличен до 10 милиарда дневно. Не бива да се забравя, че препоръчителните дози са променлива величина в зависимост от организма, както и възрастта на индивида.


Прием на пробиотици при деца и бебета

Преди да започнете да давате пробиотици на вашето дете е силно препоръчително, да се консултирате с лекар. Докато при възрастните пробиотиците могат да се приемат профилактично, то при децата все още не е научно доказано какво е точното количество, което могат да приемат. Най-често пробиотици се назначават при лечение с антибиотици, но колкото по-малко е детето, толкова по-внимателни трябва да бъдете с количеството пробиотици, което ще му се дава.

Според някои специалисти при бебета и кърмачета пробиотиците помагат за облекчаване на коликите. Те обикновено са следствие от това, че стомашно-чревният тракт на малките все още не е добре развит и се приспособява постепенно към новия начин на живот, различен от този в майчината утроба. Не бива да се забравя и че имунитетът в кърмаческа възраст се изгражда благодарение на храносмилателния тракт, а първите пробиотици попадат в червата след поглъщане на околоплодната течност още от момента на раждането.

Прочети още

Стани част от нашия свят

Абонирай се и открий света на Pharmacie и неговите специални предложения