Продукти Разширено

Как да се справим с обилното потене - хиперхидроза?

Как да се справим с обилното потене - хиперхидроза?
Обилно потене - какво е хиперхидроза и можем ли да се спасим?

Определете дали сте в състояние на хиперхидроза

Определете дали сте в състояние на хиперхидрозаАко буквално се обливате в пот от глава и пети, най-вероятно имате хиперхидроза. Тя засяга около между 2 и 3% от хората. Усещането е много неприятно. То може да доведе и до редица странични проблеми: социална неувереност, нежелание за общуване и притеснение от близост с други хора.

И ако не вярвате колко неприятно е да имаш хиперхидроза, може просто да попитате човек, който страда от това състояние, за какво мечтае. Вероятно ще чуете, че има само едно желание – да престане да страда това неконтролируемо изпотяване.

Хиперхидрозата най-общо представлява свръхактивност на потните жлези, заради която човек се поти дори при необичайни обстоятелства или при изпитване на силни емоции. Първоначално обилното потене се появява предимно по дланите и ходилата. След това и в областта на подмишниците, и ако човек не обърне внимание на проблема, той може и да му стане спътник до живот.

Открийте причината за поява на хиперхидроза

Открийте причината за поява на хиперхидрозаКакто всички знаем, потенето е природният начин телата ни да се охлаждат. Механизмът на потене включва и нервната система, която реагира веднага, щом усети покачване на температурата ни. Когато сме изнервени или притеснени, това също води до потене и то особено на дланите. Не може да не сте усещали колко влажни са дланите ви, когато ви предстои някакво важно събитие или нещо ви е стреснало. Най-често хората, страдащи от хиперхидроза, се потят най-вече в сутрешните часове, при събуждане и ставане от леглото.

Определете вида хипердроза

Определете вида хипердрозаПървичната фокална хиперхидроза е най-често срещаният тип. При него нервите, отговорни за сигнализирането на потните жлези, реагират прекомерно. Представете си ги като пренавити пружини, които при всяко малко дразнение или предизвикателство се отпускат и като резултат, ние се обливаме в пот, включително и по лицето.
Нито звучи, нито изглежда добре. Най-неприятното е, че лекарите са категорични, че няма медицинска причина за развиването на този тип хиперхидроза. Тоест, трябва да търсите причината другаде – лоша карма или неправилно подредени планети в хороскопа. Или просто в наследяването на гените от предците ви.

Вторичната хиперхидроза се появява като следствие на медицинско състояние (диабет, менопауза, дисфункция на щитовидната жлеза, сърдечни проблеми, ниска кръвна захар, инфекции и др.) и е по-рядко срещаният тип, характеризиращ се с потене по цялото тяло. 
Хиперхидрозата може да бъде локализирана в областта на дланите и тогава тя се нарича палмарна хиперхидроза или в областта на краката – плантарна хиперхидроза.

Предприемете лечение

лечение на потенетоАко страдате от първична хиперхидроза и нямате подлежащо медицинско състояние, то подходът изисква да наблюдавате кои са събитията, предизвикващи епизоди на потене, и как можете да ги овладявате.

Обичайно методите за справяне с неприятното потене са няколко:

Дезодоранти с 24 часово действие против изпотяване. Те обикновено съдържат повече парфюм и ниски дози метални соли, най-често алуминий. В случай на сериозна хиперхидроза, те не вършат работа и потенето продължава със същата сила.

При по-тежки и неповлияващи се състояния, може да потърсите антиперспиранти със съдържание на алуминиев хлорид. Този тип продукти се прилагат само вечер, преди лягане, в продължение на 2-3 вечери, а след това – по веднъж седмично, профилактично.

Антиперспирантите блокират само свръх-активните потни жлези, без да създават затруднение в терморегулацията на тялото. Ефектът им трае различно между пет и десет дни, което си е решение на потенето, откъдето и да го погледнеш. Изборът между рол он или спрей е ваш.

Сред възможните методи за справяне с проблема е и йонофорезата, както и някои лекарства и антихолинергици.

Най-тежката артилерия против обилно изпотяване е прилагането на ботокс, който спира изпотяването за период от около 4-6 месеца.


Да обобщим
Ако се потите обилно и това влошава качеството ви на живот, сигурно сте си задавали въпроса дали не страдате от някакво по-сериозно състояние. Симптомите на хиперхидроза не са съвсем ясно очертани и леки такива могат да ви съпътстват дълги години преди да се задълбочат. Обратното също е възможно – обилното потене да е част от всекидневието ви години наред и да ви изпълва с несигурност и тревожност.

Има няколко типа потене, в които вероятно можете да се разпознаете:
Обилно потене в областта на подмишниците и гърба
„Напояване“ на дрехите до степен, че трябва да се преоблечете
Пот, избиваща на челото и бузите
Напояване на чорапите и изключителна влага по дланите
Най-често фокалната хиперхидроза засяга подмишниците, ходилата, лицето – включително бузите и челото, долната част на гърба, гениталиите, дланите.

Усложнения
Прекомерното потене води до различни оплаквания – сърбеж, възпаление на кожата, лоша миризма (когато бактериите върху кожата се смесят с потта), промени в кожата и други – това са физическите последствия от това състояние. Често хиперхидрозата на краката може да влоши съществуващи заболявания като гъбички, които обичат влажна и топла среда за живот. В този случай ограничаването на потенето на краката е особено важна задача, която е част от лечението на първичния проблем.

В заключение: хиперхидрозата не е често срещано състояние, но пък за тези, които страдат от него, то често е определящо начина на живот. Най-лесният начин да разберете дали страдате от него е да се наблюдавате кое в рутината ви предизвиква обилно потене и колко тежко е то, а в случай, че нещата с потенето излизат извън контрол – да посетите лекар.

Това, разбира се, рядко е необходимо, а най-често състоянието може да бъде овладяно просто с подходящ препарат против изпотяване. И помнете – ако страдате от хиперхидроза, много е вероятно да бъдете в нейната компания до живот, така че, погрижете се още сега за нея.


Прочети още

Стани част от нашия свят

Абонирай се и открий света на Pharmacie и неговите специални предложения