Продукти Разширено

Ротавирусни инфекции какво трябва да знаем за тях ?

Ротавирусни инфекции какво трябва да знаем за тях ?
Всеки родител желае детето му да е здраво и щастливо. Пази го от падане и удар. Пази го от настинки. Опитва се да го предпази от заболяванията и да облекчи техните симптоми, когато се появят. Едно от заболяванията, с които децата могат да се сблъскат, е вирусна стомашно-чревна инфекция, причинена от ротавируси. Те се срещат целогодишно с превес през някои месеци.

Какво представляват ротавирусните инфекции?

Ротавирусни инфекции е група вируси, която принадлежи към семейството на реовирусите. Името идва от латинската дума rota, което означава колело. Под микроскоп този вирус изглежда като колело със спици.

Ротавирусът е една от най-честите причини за диария и повръщане сред децата и кърмачетата. Възрастните също могат да се заразят. С последващи инфекции имунитетът срещу ротавирусите се засилва. Това е причината възрастните да страдат по-малко от заболявания, причинени от тях.

Причината за по-голяма заболеваемост сред децата е лесното предаване на вируса. Достатъчно е дете, заразено с ротавирус да не измие ръцете в детската градина след използване на тоалетната и може да зарази други хора.

Какви са симптоми на Ротавирусна инфекция?


Симптомите на ротавирусна инфекция са диария и силно повръщане. Понякога и треска. При разстройство и повръщане може бързо да се стигне до дехидратация. Трябва да се приема достатъчно количество течности. Децата се дехидратират много по-бързо от възрастните. Възможно е да се стигне до хоспитализация за възстановяване на водноелектролитния баланс. Възрастните, страдащи от ротавирусна инфекция, също трябва да се погрижат да консумират необходимото количество течности, за предпочитане вода, слаб черен чай или билкови чайове. Може да приемате и лекарства срещу диария, които се предлагат в аптека без рецепта, както и електролитни напитки.

Кога е необходимо да посетите лекар?


При повръщане и диария, причинени от ротавирусна инфекция, обичайно е достатъчно домашно лечение с прием на течности и електролити. Посещението при лекар е необходимо в няколко случая:
  • когато пациентът е дете на възраст под шест месеца или е в напреднала възраст,
  • когато симптомите на заболяването са придружени от висока температура, надвишаваща 39 градуса,
  • когато подозирате дехидратация (симптомите могат да бъдат по-рядко уриниране, плач без сълзи, суха кожа),
  • когато в изпражненията се появи слуз или кръв.

В горните случаи е необходимо да се консултирате с лекар, който ще препоръча подходящо лечение или хоспитализация, ако пациентът се нуждае от това.

Препоръчваме някои медикаменти, които е препоръчително да имате в домашната аптека.

Прочети още

Стани част от нашия свят

Абонирай се и открий света на Pharmacie и неговите специални предложения