Продукти Разширено

Хиперхидроза (прекомерно изпотяване) - видове, симптоми, причини и лечение

Хиперхидроза (прекомерно изпотяване) - видове, симптоми, причини и лечение
Случвало ли ви се е да се потите обилно, дори когато температурите навън са нормални, тялото ви е в покой и нищо не ви притеснява? Отделянето на течности е нормална жизнена функция, която цели регулиране на телесната температура. Когато обаче този процес се случва постоянно, без естествени причинители, каквито са летните жеги или тежката физическа активност, вашият организъм ви сигнализира за наличието на проблем. Това влошено и неприятно здравословно състояние на прекомерно изпотяване се нарича хиперхидроза.

Останете с нас до края на статията, за да разберете какво представлява хиперхидрозата, какви са причините за на пръв поглед безпричинното отделяне на голямо количество пот, както и как може да противодействате на този проблем по естествен начин. Вярваме, че информацията ще ви бъде полезна!

Какво представлява хиперхидрозата
Изпотяването се случва главно вследствие на горещо време, стрес и напрежение или усилена физическа активност. Чрез отделянето на влага през потните жлези организмът цели регулирането на телесната температура. В случай, че се потите дори при избягване на летните жеги, напрежението, силните емоции и спорта, вероятно сте част от тези 5-10% от населението, които страдат от хиперхидроза.

Обилната влага може да бъде както локализирана - на определено място, така и генерализирана - по цялото тяло. Най-често засегнатите участъци са краката, лицето и мишниците, където има повече потни жлези. Те биват два вида - екринни, които действат от раждането и са разположени в по-голяма част от тялото, и апокринни, развиващи се по време на пубертета главно в областта на половите органи. Заболяването не застрашава пряко физическото здраве, но може сериозно да увреди психическото. Обикновено проблемът се появява по време на тийнейджърските години и може да предизвика сериозен дискомфорт, депресия и невъзможност за водене на нормален живот.


При свръхактивност на потните жлези обикновените козметични продукти против изпотяване в повечето случаи не са ефикасни. Това причинява голямо неудобство, понеже се появяват големи мокри петна под мишниците, лицето се поти обилно, а краката често са мокри. Прекомерното количество пот обикновено е съпътствано и от неприятна миризма, тъй като прекомерната влага е среда за развитие на бактерии и гъбички. Основната съставка в антиперспирантите, която потиска потенето, е алуминиевият хлорид. Ако страдате от прекомерно потоотделяне, следете той да присъства в състава на използваните от вас продукти.

Съществуват няколко разновидности на хиперхидрозата, за които ще разберете в следващите редове.


Видове хиперхидроза
Има два основни вида хиперхидроза, в зависимост от това дали има причинител, или не:
 • Първична идиопатична хиперхидроза - Това е състояние, при което причинителят не е заболяване или прием на лекарства, а отделянето на пот обикновено е локализирано и засяга само някои части от тялото. Обикновено има генетична обусловеност.
 • Вторична хиперхидроза - Прекомерното отделяне на пот от тялото е вследствие от прием на медикаменти или някакво заболяване, но може да бъде и симптом за неговото наличие. Най-често хиперхидрозата е пряко свързана със затлъстяване, диабет, проблеми с щитовидната жлеза и менопауза. Други състояния, от които следва повишено потоотделяне, са бременност, употреба на някои лекарства, наркотици и алкохол, тревожност, сърдечни и дихателни заболявания, нарушена функция на жлезите с вътрешна секреция.

А в зависимост от засегнатия от тялото участък, заболяването може да бъде:
 • Хиперхидроза на дланите - Нарича се още палмарна хиперхидроза и е най-често разпространена. Потенето на ръцете е много дискомфортно и често пречи на нормалното извършване на ежедневните дейности и на поддържането на социални контакти, особено при здрависването. С времето това състояние не се подобрява, даже напротив.
 • Хиперхидроза на краката - Нарича се плантарна и представлява обилно потене на ходилата. Мокрите крака са идеална среда за развитието на гъбични инфекции, които могат да причинят неприятна миризма и сърбеж.
 • Хиперхидроза на подмишниците - Потенето на подмишниците се нарича аксиларна хиперхидроза и може да бъде съпътствано с неприятна миризма и огромни мокри петна по дрехите. Съществуват дори подложки за подмишници, които да попият течността.
 •  
 • Причини за поява на прекомерно изпотяване
Основна причина за прекомерно изпотяване е свърхвисвока активност на потните жлези. Смята се, че първичната хиперхидроза е генетично обусловена, докато основните причинители на вторичната могат да бъдат гореспоменатите заболявания. Често срещани причини за повишено отделяне на пот са стресови ситуации, смяна на климата и високи температури, промени в здравословното състояние и начина на живот.


Последици от хиперхидроза

Вече знаете, че прекомерното отделяне на пот не е опасно за здравето, но причинява голямо неудобство, като пряко застрашава психическото състояние на човек. Напрежението за нервната система е голямо, когато страдащият от хиперхидроза трябва да се здрависа с някого, а дланите му са потни, лицето му е на капки, а под мишниците има големи мокри петна. Дори дребни задачи, като шофиране или държане на химикал, могат да се окажат голямо предизвикателство. Необходимостта от често вземане на душ, смяна на дрехите и голямото притеснение от видимостта на мокрите петна осезаемо могат да влошат качеството ви на живот.

Но освен психологическото напрежение, голямото количество пот създава благоприятна среда и условия за поява на гъбични и бактериални инфекции и обриви, особено когато личната хигиена е понижена. За щастие, за влошеното здравословно състояние съществува лечение, благодарение на което да се справите с неудобните ситуации и свободно да изпълнявате ежедневните си задължения без напрежение. Основният проблем произхожда оттам, че малко хора си дават сметка, че реално страдат от хиперхидроза. Останете с нас, за да разберете какви са симптомите и да вземете навременни мерки!


Симптоми на хиперхидроза
Основният признак за наличие на хиперхидроза е нарушеното протичането на ежедневните дейности. Ако отделеното количество пот е толкова обилно, че пречи да вършите своята работа свободно, да се движите и да водите социален живот, то със сигурност страдате от това заболяване. Ако сте на възраст под 25 години и се потите по-обилно от обикновеното в продължение на повече от половин година, то вероятността да страдате от първична хиперхидроза е голяма. Най-често обилното потоотделяне се случва в областта на мишниците, дланите, стъпалата, гърдите и гърба, като през лятото симптомите се засилват. Обикновено изпотяването се случва веднъж или два пъти седмично, но не и през нощта.


Други, често срещани признаци на хиперхидроза, са следните:
 • Влажни и лепкави стъпала и длани;
 • Мокри петна по дрехите;
 • Ограничаване на физическите контакти, депресия и психическо напрежение;
 • Неприятна миризма;
 • Неефикасност на антиперспиранти.

Ако страдате от някои от симптомите, добре е да започнете лечение като превенция на по-нататъшното развитие на заболяването и неговото навременно овладяване. Много е важно и да приемате достатъчно количество течности, за да възвърнете баланса в организма си и да не се обезводните. Препоръчително е да избягвате пикантни храни и пряка слънчева светлина, както и да носите дрехи само от естествени материи.


Лечение на хиперхидроза
След като вече сте установили наличие на някой от симптомите на хиперхидроза, време е да преминем и към вариантите за справянето с това състояние. Невъзможно е да ограничите работата на своите потни жлези, но може да подпомогнете регулирането на отделеното количество влага и да облекчите симптомите на хиперхидроза. Добре е да различите кога състоянието ви е нормално и кога се нуждаете от лекарска намеса.


Кога да посетите лекар
Задължителна консултация с лекар е необходима, когато повишеното отделяне на пот е свързано с някакво заболяване, т.е. когато страдате от вторична хиперхидроза. Появата на инфекции, резки промени в хормоните и в теглото, са едни от основните случаи, при които е жизненоважно да се свържете със своя лекар. В случая, обилното потоотделяне може да бъде както симптом, така и придружаващ заболяването фактор. При наличие на вторична хиперхидроза не е препоръчително да предприемате лечение на своя глава, тъй като трябва да съобразите приеманите медикаменти и със заболяването, от което страдате.


Хомеопатия
Хомеопатичните продукти неслучайно стават все по-предпочитани лекарствени средства. Те са безвредни за организма, силно разредени активни вещества, които могат да предложат трайно решение на проблема след редовна консумация. Лечението с хомеопатични продукти трябва да бъде съобразено със симптомите, причините и засегнатите от обилното отделяне на пот области.


Лекарствени продукти
При по-сериозни състояния на хиперхидроза, които сериозно възпрепятстват протичането на ежедневните ви дейности, и особено когато са съпътствани с друго заболяване, е възможно да се наложи да приемате по-сериозни перорални лекарствени медикаменти. Техният вид и схема за прием ще бъде предписан от вашия лекар.


Лекарствените продукти обаче могат да бъдат тежки за организма и да имат странични ефекти. Съществуват и множество по-сериозни дерматологични процедури като слагане на ботокс, йонофореза и хирургична намеса, които обаче са краен вариант. В случай, че симптомите ви са по-леки, или изобщо нямате такива, добре е да заложите на висококачествени козметични продукти, които да послужат за тяхната превенция и облекчаване.

Един от най-лесните начини за овладяване на състоянието по естествен и безвреден път е чрез употребата на правилна козметика. Благодарение на естествени и висококачествени продукти може да помогнете на организма си да овладее проблема с хиперхидрозата и да си възвърнете контрола върху своето тяло.


Лечение на хиперхидроза с козметика от SVR
Изборът на правилната грижа за кожата, особено при наличие на неприятно заболяване, каквото е и повишеното отделяне на пот, е от много важно значение за по-нататъшното развитие на хиперхидрозата. Поради тази причина определящ фактор е каква козметика ще използвате. Силно вероятно е нискокачествените продукти с недоказан произход допълнително да влошат ситуацията.

За да избегнете този неприятен сценарий, се доверете на доказан производител на козметика, като SVR, където качеството не може да бъде поставено под въпрос. Продуктите са специално разработени за чувствителна кожа и могат да ви помогнат в облекчаване състоянието на прекомерно изпотяване и да възвърнат увереността ви при изпълнението на ежедневните ви задачи.

 • Рол-онът против изпотяване от серията SPIRIAL на SVR е без добавени аромати, а всички регулиращи агенти в състава му са специално подбрани, за да бъдат максимално ефективни в облекчаването на потоотделянето и неприятните миризми. Подходящ е за 48-часова защита от изпотяване на подмишниците на юноши и възрастни;
 • Кремът против изпотяване от същата серия е предназначен както за лице, така и за тяло, което го прави изключително подходящ за страдащите от хиперхидроза, без значение от типа кожа. Той омекотява кожата и контролира изпотяването и миризмата, може да бъде нанесен върху всяка част от тялото и е подходящ за всички над 3-годишна възраст.
 • Спреят против изпотяване от серията SPIRIAL на SVR е лесен за нанасяне, не оставя следи по дрехите и предлага безкомпромисна 48-часова защита от изпотяването на подмишници, длани и стъпала благодарение на специално подбраните за целта съставки.
 • Измиващият гел от серията TOPIALYSE също може да ви бъде от помощ в борбата с хиперхидрозата, тъй като помага за качественото почистване на кожата. Не забравяйте, че добрата хигиена е необходима, за да се предотвратят инфекции вследствие прекомерното количество пот.


Заключение:

Благодарим ви, че останахте с нас до края на статията! Вече сте запознати със състоянието на повишено отделяне на пот, наречено хиперхидроза. Надяваме се, че информацията ви е била от полза! А ако още теми, свързани със здравето на кожата, са ви интересни, може да следите нашия блог!

Прочети още

Стани част от нашия свят

Абонирай се и открий света на Pharmacie и неговите специални предложения