Продукти Разширено

Тирзепатид - лекарство за диабет ще лекува затлъстяване

Тирзепатид - лекарство за диабет ще лекува затлъстяване
Наднорменото тегло е една от основните причини за много заболявания.

Тирзепатид (Tirzepatide) е ново лекарство за отслабване на фармацевтичната компания Eli Lilly. Има вероятност то да стане едно от най-търсените и продавани. Единственото притеснение е, че търговската му цена ще надскочи възможностите на много нуждаещи се. Към момента лекарството е одобрено за прием с цел подобряване на регулирането на кръвната захар при възрастни с диабет тип 2.

Медикаментът е показал отлични резултати в клинични изследвания. Ефективността им при загуба на тегло е безспорна. Tirzepatide, и наскоро одобрените Wegovy и Saxenda на Novo Nordisk се прилагат като инжекции.

Те са от клас лекарства, които имитират хормон, който помага за намаляване на приема на храна и апетита. В допълнение, Tirzepatide на компанията Eli Lilly, обаче, имитира и втори хормон. Освен намаляването на апетита, този хормон подобрява разграждането на захарта и мазнините.

Резултатите от клиничното изпитване в третата фаза установи, че при висока доза Tirzepatide се губят около 22% от телесното тегло. Това са по-добри резултати от всички други медикаменти на пазара. И трите препарата, в по-ниски дози са вече одобрени за прилагане при лечение на диабет.

В публикации в пресата се коментира цената на лекарствата, които са доста високи и не са по джоба на всеки. Обикновено на Запад, както и у нас, лекарства, използвани за лечение на диабет, се покриват по Здравна каса.

Когато тези лекарства се предписват при наднормено тегло, ситуацията е различна. Нещо повече. Много специалисти считат затлъстяването, в голяма част от случаите, резултат от култура на хранене.

Ето защо, на много хора се налага сами да плащат лекарствата за отслабване. Така, те стават достъпни само за определени социални групи. Една от идеите е да се промени отношението на медицинските специалисти към проблема със затлъстяването.

* Какво е диабет тип 2
В общия случай, диабет тип 2 не води до развитие на симптоми. Като резултат от това, има вероятност да не бъде открит в продължение на години. В много случаи, диагнозата се слага, когато вече са се развили усложнения или при профилактични изследвания на кръв и урина. Често, Диабет тип 2 е съчетан с наднормено тегло или затлъстяване, с повишени нива на мазнините в кръвта, с повишено кръвно налягане - метаболитен синдром. Трябва да помним, че не съществува понятие лек диабет.

* Какво е Индекс на телесната маса (ИТМ)?
Това е показател, който се пресмята и определя здравословното тегло при хора с различен ръст. Според различни източните индексът на телесната маса зависи или не зависи от пола и възрастта.

* Какво е затлъстяване?
Затлъстяване е болестно състояние на организма. При него ИТМ  >=30. Състоянието е резултат от нарушен баланс между приема на енергия чрез храната и енергоразхода на индивида. Честа причина е приемът на повече от необходимата за основната обмяна и за двигателната активност енергия.

Прочети още

Стани част от нашия свят

Абонирай се и открий света на Pharmacie и неговите специални предложения