Продукти Разширено

Какви са причините за болки в гърба и как да се справим с тях?

Какви са причините за болки в гърба и как да се справим с тях?
Има 2 групи въпроси, свързани с болките. Първата е "какви са причините за възникване?". Втората е "Как да се справя с проблема?". Болката съпровожда човека. Тя е сигнал, червена лампа, че трябва да вземем мерки за предотвратяване на по-сериозни здравословни проблеми. Болките в гърба са чест проблем, който засяга милиони хора по света.


Какви са причините за възникване на болки в гърба?

Причините за болките в гърба са многообразни. Те могат да са увреждания на гръбначния стълб и мускулите, могат да са от определени болести на вътрешните органи.
В ежедневието има незабележими фактори, които да ни докарат проблем - недостатъчно движение, наднормено тегло, лоша стойка, дисбаланс при натоварване на мускулите, стрес и напрежение.  Важно е да се установи точната причина за възникване на болка в гърба. Понякога причината е ясна, друг път са необходими допълнителни изследвания.
Болките в гърба са често явление при бременни. Обикновено тази болка изчезва с раждането. Тя е естествен резултат от промяната във физиката на жената.


При кои заболявания се появяват болки в гърба?

Някои от най-честите заболявания, свързани с болки в гърба са остеохондроза, болест на Бехтерев, остеомиелит – това са увреждания на гръбначния стълб, за които е необходимо специално лечение.
Друга група заболявания са миофасциален синдром и хибромилагия, които са свързани с увреждане на мускулите на гръбначния стълб. Широко разпространени са дискова херния и остеопороза.
Доста неочаквано за мнозина, някои заболявания на вътрешни органи могат да предизвикат силни и постоянни болки в гърба. Това са пиелонефрит, аневризъм на аортата, дори заболявания на вътрешните полови органи.
В много случаи тези сериозни заболявания са свързани и с други симптоми – отслабване на мускулите и силата на крайниците, проблеми с уриниране, и други.  Препоръчително е да се консултира с лекар, ако такива симптоми се появят.

Кога да потърсим лекарска помощ при поява на болки в гърба?

Задължително се обърнете към лекар, ако възрастта ви е над 55 или под 22 години, и се появят продължителни болки в гърба като резултат от скорошна травма, „камшичен удар“ при политване, падане или пренатоварване с тежки физически упражнения.
Когато болката в гърба е придружена от проблеми при уринирането веднага се обърнете към личния си лекар. При намалена чувствителност в кожата по вътрешната стрна на бедрата или в областта на половите органи. При по-голяма продължителност и усилване на болката, или ако имате температура и чувствате обща умора.
Ако изпитвате отслабване на силата в мускулите на крайниците. Ако болката се усилва, особено през нощта при навеждане или ходене.
Един случай, при който задължително трябва да се обърнем към лекар, и да не предприемаме самолечение е, когато дете има болка в гърба. Това е рядкост, и може да се дължи на сериозно заболяване на вътрешните органи.

Как да предотвратим появата на болки в гърба?

Профилактиката е от голямо значение. Вземете мерки преди да се е появила болката.
Спортувайте, или поне увеличете физическата активност. Това може да се постигне чрез фитнес или друг вид спорт, който ви е приятен. Избетере джогинг. Или просто вървете повече.
Отделяйте поне 2-3 часа седмично за избрания спорт. Или се стремете всеки ден даа вървите около 40 минути, и 1-2 пъти в седмицата около час и половина.
Правете леки упражнения, които да укрепят мускулите на цялото ви тяло по 10-15 минути дневно, или по-продължително – 2 пъти седмично. Консултирайте се със специалист. В youtube ще откриете множество подходящи програми с инструктор.
Разтягайте се и правете упражнения за отпускане за целия гръбначен стълб.
Стремете се да поддържате правилна стойка и избягвайте едностранно натоварване.
Стремете се да не допускате наднормено тегло и нездравословни навици.

Ако има въпроси, които ви интересуват или имате нужда от консултации, свържете се с нас!

Прочети още

Стани част от нашия свят

Абонирай се и открий света на Pharmacie и неговите специални предложения