Продукти Разширено

Грип при деца: Как да го разпознаем и лекуваме

Грип при деца: Как да го разпознаем и лекуваме
Вашето дете има треска, телесната му температура е над 39 градуса по Целзий, чувства неразположение, трепери, няма апетит и има болки по цялото тяло. Сега какво? Има голям шанс детето Ви да е с грип. Нека да разгледаме какво трябва да знаете за грипа при децата.

Разлика между настинка и грип
Настинката е една от най-честите инфекции на горните дихателни пътища, причинена от над 200 вида вируси. Симптомите ѝ обикновено се появяват постепенно, 10-12 часа след инфекцията, и достигат своя пик след ден и половина до три дни. Често започва с болезнено възпаление на гърлото и/или носната лигавица. Една стара мъдрост гласи, че настинката продължава седмица, ако я лекуваме, и 7 дни, ако не го правим. Не е добре да разчитаме на тази „мъдрост“, тъй като е важно по време на настинка да се уверим, че не разпространяваме инфекцията, и да използваме методи, които ни помагат да укрепим имунитета.
При децата треската се среща често както при настинка, така и при грип. Обикновено детето с настинка има по-ниска температура и тя продължава по-кратко време от треската при грипа. При грип повишената телесна температура над 38 градуса по Целзий продължава 3–4 дни.

Грипът може да бъде разпознат по внезапната висока температура и общото усещане за неразположение
Грипът е по-сериозно заболяване от настинката и се появява внезапно. При децата го разпознаваме по високата температура, детето няма никаква енергия и не се храни. Грипът е точно като настинката, причинява се от вирус — грипният вирус. Ние познаваме няколко типа на вируса — A, B и C — и най-често грипът при хората се причинява от грипния вирус тип A и B. Признаците на заболяването се появяват едновременно и бързо след инфекцията, само 4–6 часа по-късно.

Грипът се разпространява чрез капки
Грипният вирус се разпространява чрез капки по три начина:
  1. при директен контакт, например при ръкостискане или целуване;
  2. с инфекциозни капки, когато болен човек кашля и киха, и
  3. чрез въздуха.
Също така е много важно по време на грипния сезон да укрепите имунната система както на болното дете, така и на останалите членове на семейството, така че цялото семейство да не се зарази.
 
Малките деца отделят по-големи количества от вируса от възрастните и следователно са заразни в продължение на 7 дни или дори по-дълго. Точно затова грипът се разпространява много бързо сред децата в училищата и детските градини, където има много деца на едно място, тъй като само едно дете може да зарази цялата група. За да не се случи това, Ви препоръчваме болното дете да стои вкъщи и да не се връща в детската градина или училището, докато не е напълно здраво.
Също така е много важно по време на грипния сезон да укрепите имунната система както на болното дете, така и на останалите членове на семейството, така че цялото семейство да не се зарази.

Как да сме сигурни, че не сме се заразили с грип?
Най-честият начин за разпространение на грипния вирус е предаване на инфекцията чрез директен контакт, затова е изключително важно да научите децата си и те да свикнат правилно и редовно да мият ръцете си. Измиваме ръцете си със сапун, като разтъркваме ръцете една към друга и внимателно измиваме пространството между пръстите, ноктите и китките. Изплакваме сапуна под течаща вода и подсушаваме ръцете с хартиена кърпа или чиста памучна кърпа. След измиване се опитваме да избягваме контакт с крана на чешмата или дръжката на вратата. Мием ръцете си често, преди да приготвим храна, преди хранене, след кихане или кашляне, след ходене до тоалетната, след използване на обществен транспорт, след контакт с пациент и др. Освен миенето на ръцете също така е важно да кашляме в ръкава си и веднага да изхвърляме използваните инфекциозни хартиени тъкани, като по този начин предотвратяваме разпространението на вируса.

Децата се възстановяват от грипа по-лесно от възрастните
Добрата новина е, че децата обикновено по-лесно се възстановяват от грипа. Продължителността на симптомите при децата са около седмица, а възстановяването — за още седмица или две. При възрастни грипът поваля внезапно с характерните си симптоми — висока температура, треперене, главоболие, умора, болки в мускулите и долната част на гърба, пареща болка в очите, дрезгавост, суха кашлица и болка зад гръдната кост, както и болезнено гърло, затруднено дишане през носа, загуба на апетит и пр. Въпреки всичко това, децата и възрастните могат да се възстановят от грипа без посещение на лекар, тъй като няма специални лекарства за лечение на грипа. Препоръчваме Ви да посетите лекар, ако не успеете да понижите температурата, имате чувство на задушаване или тежко дишане или ако състоянието на основното Ви заболяване се влоши.

Погрижете се за укрепване на имунната система на цялото семейство
Когато установите, че детето Ви има грип, е време да облекчите симптомите. Единственото ефективно лечение на грипа е почивка, пиене на достатъчно течности, прием на лекарства за треска и болка, а също така е удачно да се приемат хранителни добавки, които укрепват имунната система, така че организмът на детето по-лесно да се бори с атакуващия вирус.

Прочети още

Стани част от нашия свят

Абонирай се и открий света на Pharmacie и неговите специални предложения